Tokoh Pendidikan Tokoh Pendidikan

Kandungan Jurnal Kandungan Jurnal

 

 
TAN SRI ARSHAD AYUB
Tan Sri Arshad Ayub memang tidak dapat dipisahkan dengan sejarah penubuhan MARA. Ini kerana beliau bukan sahaja merupakan pengarah pertama Institut Teknologi MARA (ITM) sejak tahun 1967 sehinnga 1975, malah menjadi pencetus idea kepada perkembangan pendidikan di MARA ketika dekad awal penubuhannya. Ketika itu, ITM diletakkan di bawah kendalian Bahagian Latihan MARA.
 
DATUK DR. SHEIKH MUSZAPHAR SHUKOR
Mengimbau kembali saat-saat kejayaan Malaysia melahirkan angkasawan Negara pada tahun 2007 pasti mengundang kenangan yang tidak dapat dilupakan oleh seluruh rakyat Malaysia. Buat pertama kalinya angkasawan Malaysia berjaya menjejakkan kaki di ruang angkasaraya. Suatu kejayaan besar buat Malaysia tercipta. Namun kisah disebalik kejayaan ini adalah hasil usaha kerajaan Malaysia dan ketekunan daripada seorang insan yang bernama Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor.
 
WAN MOHD. HAFIZ WAN RAZALI
"Di Harvard University, saya diajar untuk mengajukan banyak pertanyaan kerana hanya dengan cara itu saya boleh memajukan diri dan setanding dengan pelajar-pelajar lain."
"Para pelajar keseluruhannya proaktif dan saya amat mengagumi kemampuan mereka khusus sewaktu melakukan perbincangan mengenai hasil penyelidikan masing-masing," kata Wan Mohd. Hafiz Wan Razali.
 
ABDUL QAYYUM ABDUL RAZAK
"Saya berjaya sehingga ke tahap ini selepas menyertai kursus teknikal MARA yang kurang diceburi orang lain sehingga membolehkan saya memperoleh gaji yang agak tinggi."