Kompleks Industri Makanan MARA (KIMAR) beroperasi di KM 13, Off Jalan Batu Caves, 68100 Kuala Lumpur. KIMAR didirikan atas tapak projek KIM Fasa II, Mukim Batu, Wilayah Persekutuan. Keluasan keseluruhan lebih kurang 116,750 kaki persegi (2.7 ekar). Proses pembuatan makanan yang dijalankan memenuhi keperluan piawaian Good Manufacturing Practice (GMP) dan Hazard Analytical Critical Control Point (HACCP) serta Pensijilan Halal.
- KIMAR merupakan kompleks yang menyediakan kemudahan penyewaan ruang kilang dan pejabat.
- Penubuhan KIMAR adalah untuk membantu usahawan dalam memberi khidmat sokongan dan perundingan “technology and knowledge provider” yang berkaitan dengan industri makanan.
- Binaan susun atur dalaman adalah berdasarkan kepada keperluan pengeluar produk usahawan dan susun atur mesin-mesin yang digunakan.
- Keluasan kilang adalah antara 2,906 sehingga 9,171 kaki persegi.
- Terdapat 22 lot kilang termasuk 2 lot kafeteria pelbagai saiz.
- Kini 20 lot telah disewakan kepada usahawan terpilih.
- Penyewa KIMAR adalah Usahawan Bumiputera didalam bidang makanan (f&b) bagi produk yang berpotensi tinggi untuk pengeluaran hingga ke tahap eksport.
Alamat :
KM 13, Off Jalan Batu Caves
68100 Kuala Lumpur
Wilayah Persekutuan
No. Tel : 03-61841016 / 03-61841013
- Inkubator Teknologi Makanan MARA (INTEM) merupakan sebuah Pusat Latihan Pengilangan untuk pemprosesan menghasilkan produk berasaskan makanan (konsep teaching factory). INTEM juga menyediakan perkhidmatan sokongan seperti analisa makmal, penyelidikan dan pembangunan serta menjalankan aktiviti pengilangan produk industri. Proses pembuatan makanan yang dijalankan memenuhi keperluan piawaian Good Manufacturing Practice (GMP) dan Hazard Analytical Critical Control Point (HACCP) serta Pensijilan Halal.
- Sebagai pusat latihan pengeluaran industri makanan, ujikaji pengeluaran, kajian pembangunan, ujikaji pasaran dan rujukan dalam bidang teknologi pengeluaran projek makanan yang terpilih serta berdaya maju dalam pasaran.
- Menyediakan tempat kepada usahawan yang baru memulakan perniagaan atau sedang membangunkan produk baru dengan menyewa ruang pengeluaran yang ada bagi pembuatan produk mereka.
- Ruang kilang – Convenience Food, Ingredient Food dan Functional Food
- Makmal R&D – Makmal Mikrobiologi dan Makmal Analisa Kimia
- Pusat pembungkusan dan pelabelan
- Kawal selia dan senggaraan peralatan
- Perpustakaan sebagai bilik rujukan
Alamat :
Lot 2868, Jalan KIP 2,
Taman Perindustrian KIP
52200 Kuala Lumpur, Selangor
No Tel : 03-6261 5209
- Taman Pengeluaran Produk Usahawan (TPPU) Pedas terletak di daerah Rembau, Negeri Sembilan merupakan sebuah kompleks pengeluaran makanan yang mematuhi piawaian pengeluaran produk makanan seperti Good Manufacturing Practice (GMP) dan Hazard Analytical Critical Control Point (HACCP) serta Pensijilan Halal.
- Pengeluaran produk di TPPU Pedas ini mengintegrasikan aktiviti penyertaan usahawan Bumiputera dalam bidang pengeluaran makanan dan usahawan tani sekali gus mewujudkan satu rantaian nilai (Supply Value Chain) daripada bahan mentah kepada industri makanan berkonsepkan Anchor-Vendor.
- TPPU Pedas mempunyai 8 lot kilang di Mukim Pedas. Keluasan bangunan berjumlah 49,770 kps yang dibina atas tanah berkeluasan 111,780 kps.
- Meningkatkan penyertaan Usahawan Bumiputera dalam bidang pengeluaran makanan berkonsepkan Anchor-Vendor di pelbagai sektor yang mempunyai rantaian nilai.
- Menawarkan peluang pekerjaan dalam pelbagai bidang termasuklah penglibatan tenaga profesional untuk tugasan berpiawaian tinggi.
- Menggalakkan pertumbuhan daya pengeluaran hasil tempatan khususnya sektor pertanian dan asas tani melalui kerjasama dengan kerajaan negeri.
Alamat :
71400 Rembau
Negeri Sembilan
No. Tel: 06-6851354
Paparan terbaik: Semua jenis pelayar yang terkini dengan paparan 1280 x 1024. Hakcipta Terpelihara 2019 © Majlis Amanah Rakyat (MARA)
Tarikh Kemaskini: 6 Disember 2024 pada 15:02:45
Ulasan Terkini