• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube
  • BM
  • EN
  •      
    w3c-minus

    Jenis Tulisan
    w3c-minus w3c-minus w3c-minus refresh

    Saiz Tulisan
    w3c-minus w3c-reset-size w3c-plus

    Warna Tulisan
    w3c-font-blue w3c-font-red w3c-font-green

    Warna Latarbelakang
    w3c-blue w3c-black w3c-brown w3c-reset

    faq hubungi maklumbalas sitemap
    Majlis Amanah Rakyat Menu
    • Utama
    • KEUSAHAWANAN
      • KEUSAHAWANAN

        MARA menawarkan ekosistem keusahawanan yang lengkap merangkumi Pembangunan Usahawan, Pembangunan Perniagaan dan Kemudahan Sokongan.
        • PORTAL KEUSAHAWANAN
          • landing page
          • Pembiayaan Perniagaan
          • Premis Perniagaan
          • Latihan Keusahawanan
        • MY USAHAWAN
        • PORTAL E-BAKI
        • E-PREMIS
      • PENDIDIKAN
        • PENDIDIKAN

          Pendidikan MARA adalah satu usaha berterusan berteraskan ilmu, teknologi dan nilai keusahawanan untuk membangunkan insan holistik dan seimbang
        • PENDIDIKAN MENENGAH
          • 261×144 MRSM
          • MRSM
        • INSTITUSI TVET
          • 261×144 TVET
          • UniKL
          • GMI
          • MJII
          • KKTM
          • IKM
          • GIATMARA
        • PENDIDIKAN TINGGI
          • 261×144 PENDIDIKAN TINGGI
          • KUPTM
          • KPTM
          • KPM
          • KM
        • PEMBIAYAAN PELAJARAN
          • 261×144 PEMBIAYAAN PELAJARAN
          • Pinjaman Pendahuluan
            Pelajaran
          • Peringkat Persediaan
          • Peringkat Diploma dan Ijazah
          • Peringkat Pasca Siswazah dan
            Profesional
        • PENGURANGAN BAYARAN BALIK
        • PERTANYAAN BAKI PINJAMAN
      • INFO MARA
        • INFO MARA

          Merangkumi informasi berkaitan profil Majlis Amanah Rakyat (MARA), carta organisasi dan sumber.
        • PROFIL
          • Profile_D1
          • Pengenalan dan Sejarah
          • Misi dan Visi Korporat
          • Objektif dan Strategi
          • Piagam Pelanggan
        • CARTA ORGANISASI
          • CARTA-ORGANISASI2v2
          • Ahli Majlis MARA
          • Ahli Pengurusan MARA
          • Ahli Pengurusan MARA (Subsidiari)
          • Pengarah MARA Negeri
          • Ketua Pegawai Maklumat (CIO)
        • SUMBER KORPORAT
          • sumber1
          • Data Terbuka Sektor Awam
          • Laporan Tahunan
          • Jendela Sejarah
          • Arkib
        • ORGANISASI DAN OPERASI
        • STRUKTUR ORGANISASI MARA
        • GALERI MARA
        • Carian Dalam Tajuk
          Carian Dalam Isi Kandungan
        • BM
        • EN
      • Menu Menu
      1. Anda disini : »
      2. Laman Utama »
      3. Menu Keusahawanan »
      4. Pembangunan Bisnes »
      5. Program Khas »
      6. Proper »

      PROGRAM PEMBANGUNAN USAHAWAN RESTORAN (PROPER)

      Latar Belakang

      Industri perkhidmatan makanan yang berkonsepkan restoran merupakan industri yang berkembang pesat di Malaysia. Di dalam pengurusan restoran, selain daripada kualiti dan rasa hidangan yang menepati citarasa pelanggan, aspek-aspek lain juga perlu diberi tumpuan seperti keselamatan makanan, kebersihan, khidmat pelanggan, keselamatan persekitaran, peralatan, produk, pemasaran dan sumber manusia.

      Objektif
      • Meningkatkan prestasi pengurusan operasi restoran dan kemampuan daya saing dikalangan pengusaha restoran.
      • Memahami kepentingan dan keperluan dalam pembangunan produk dan penjenamaan restoran bagi meningkatkan jualan dan keuntungan seterusnya memastikan perniagaan kekal berdaya tahan.
      Kumpulan Sasar
      • Kumpulan Sasar (T1-PROTECT & T2-SCALE UP
        • Warganegara Malaysia bertaraf Bumiputera yang berusia dari 18 tahun hingga 60 tahun;
        • Perniagaan telah berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan telah beroperasi sekurang-kurangnya tiga (3) tahun;
        • Mempunyai premis peniagaan yang tetap dan telah mendapat lesen serta kebenaran daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT);
        • Melibatkan diri secara sepenuh masa dalam perniagaan; dan
        • Pemilik komited dan boleh mengikuti semua sesi latihan yang dijalankan.
      Outcome
      • Pewujudan pengusaha restoran Bumiputera yang mempunyai konsep dan imej tersendiri serta menawarkan perkhidmatan pelanggan yang lebih baik dan berkualiti;
      • Peningkatan bilangan restoran yang mempunyai persijilan halal dan BeSS;
      • Peningkatan jualan restoran sekurang-kurangnya 20% hingga 30% selepas setahun menyertai program;
      • Menyumbang kepada pembangunan sosioekonomi setempat dan peningkatan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara.
      Gambar Program
      PROPER (15)PROPER (15)
      PROPER (6)PROPER (6)
      PROPER (4)PROPER (4)
      PROPER (12)PROPER (12)
      PROPER (2)PROPER (2)
      PROPER (8)PROPER (8)
      PROPER (9)PROPER (9)
      PROPER (11)PROPER (11)
      Terma dan Syarat | Dasar Privasi | Notis Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Bantuan
      Paparan terbaik: Semua jenis pelayar yang terkini dengan paparan 1280 x 1024. Hakcipta Terpelihara 2019 © Majlis Amanah Rakyat (MARA)

      Tarikh Kemaskini: 2 Jun 2023 pada 20:36:32

      Scroll to top
      X